Touwtrek vereniging Parrega

Welkom op de pagina van de Touwtrek vereniging Parrega.

TTV Parrega is opgericht in 2005 en er wordt getraint bij It Heidenskip.

it Heidenskip is een ervaren club met veel internationale ervaring waarvan wij de afgelopen jaren erg veel van geleerd hebben.

Voor meer informatie:
 
 
Martin Heeres
0515-57

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Touwtrekken in het verleden

Touwtrekken is één van de oudst bekende manieren van sport beoefenen. Er zijn grottekeningen bekent waarop het touwtrekken is afgebeeld. Touwtrekken is van oudsher over de gehele wereld en over vele culturen verspreid beoefend. Het oudste bewijs is gevonden in Azië en was in de prehistorie een onderdeel van oude ceremonies en de cultuur.

 

Touwtrekken als sport

Later in de historie was touwtrekken niet langer gerelateerd aan rituele ceremonies en ontwikkelde zich meer als sport. Bewijs van het touwtrekken als sport is gevonden in de graftombe van Merera-ku in Egypte en stamt uit 2500 voor de jaartelling. In West Europa begint de sport in verhalen van heroïsche kampioenschappen in Scandinavië en Duitsland. In de 15e eeuw was touwtrekken een populair onderdeel van toernooien in de Franse chateaux tuinen en later ook in Groot Brittanië.

Touwtrekken als Olympische sport

Het touwtrekken is tot 1920 een Olympische sport geweest. Toen het IOC in 1920 besloot om het aantal deelnemers te verminderen bij de Olympische Spelen werd het touwtrekken uit het programma genomen. Dit besluit remde het touwtrekken af in zijn ontwikkeling op internationaal niveau. Maar op nationaal niveau ontwikkelde het zich snel. In 1933 werd de Zweedse touwtrekbond opgericht, een voorbeeld dat al gauw werd gevolgd door andere Europese landen. Met de uitbreiding van nationale bonden groeide ook de behoefte aan een internationale competitie. Inmiddels wordt in meer dan 60 landen actief in competities touw getrokken. De TWIF (Tug of War International Federation) doet zijn uiterste best om weer Olympische erkenning te krijgen.

Touwtrekken in Nederland

In Nederland gaat het slecht met de sport. De NTB (Nederlandse Touwtrek Bond) bestaat uit 4 gewesten. In gewest Noord en West wordt voornamelijk alleen maar indoor getrokken. In gewest Oost en Zuid richten ze zich alleen nog maar op het outdoor touwtrekken. Het outdoor touwtrekken is vaak meer een publieks spektakel, waarbij op oude leger kistjes de grond wordt omgeploegd. Wij touwtrekken dus op matten, dit is pas van de laatste jaren en komt veel meer op precisie aan. Alles moet gelijk aan elkaar lopen en alle 8 poppetjes moeten hetzelfde denken en doen om voor het succes te gaan. Wanneer één iemand niet 100% is, kun je wel thuis blijven. Verder zijn er bij de wedstrijden gewicht categorieën, waarbij altijd met 8 personen moet worden gewogen en getrokken. Bij de dames is er een 480 en 520 kg klasse. Bij de heren zijn er de 560, 600, 640 en de 680 kg klasse. Nederlanders zijn over het algemeen wat groter, daarom hanteren wij bij nationale toernooien ook nog een 720 kg klasse en laten wij vaak de 560 kg vallen.